Покрајина доделила 100 милиона динара за подршку пројектима који се финансирају из ЕУ

Нови Сад, 8. јун 2018 – Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић уручила је данас 64 уговора корисницима, који су остварили право на бесповратна средства у оквиру овогодишњег конкурса ресорног секретаријата за суфинансирање пројеката, који се финансирају из фондова Европске уније.

Вредност ових уговора је 100 милиона динара.

Смиљка Јовановић је изнела да Покрајинска влада једина у Србији субвенционише програме намењене суфинансирању пројеката који се финансирају из фондова Европске уније. Почело се 2012. године са 20 милиона динара, а 2017. година је, како је подсетила, завршена сумом од 200 милиона динара за ове намене.

„Образовним и научним институцијама наменили смо 22 уговора, у вредности 29,5 милиона динара. Са 16 уговора подржаћемо јединице локалних самоуправа на територији АП Војводине, чија је вредност 42,6 милиона динара. За институције у области здравства и социјалне заштите, определили смо 3 уговора у вредности пет милиона динара, док је регионалним развојним агенцијама , пословним инкубаторима и јавним предузећима у нашој покрајини намењено по пет уговора у вредности шест и по и девет милиона динара“, истакла је секретарка Јовановић. Преостала средства припала су невладиним организацијама, у оквиру 13 уговора.

Највећи број уговора за подршку финансирања пројеката из фондова ЕУ, укупно 45, додељен је за учешће у ИПА пројектима у оквиру програма прекограничне сарадње (Румунија, Мађарска и Хрватска), Дунавског транснационалног програма – 4 уговора, те социјалне инклузије, програма Еразмус+ и Козме.

Секретарка Јовановић је истакла да је интересовање за ова средства веће од тренутних могућности, те да су потенцијални корисници у 2018. години исказали потребу за средствима у висини 250 милиона динара. Тим поводом, рекла је да ће Секретаријат имати у виду ову чињеницу, као и то да они корисници који нису данас добили уговоре из процедуралних разлога, а таквих је 34 од 108 који су конкурисали, на ова средства могу рачунати у наредном циклусу.

Како је секретарка Јовановић рекла, након ребаланса покрајинског буџета у јуну, за ове намене биће опредељено још 100 милиона динара.