Смиљка Јовановић уручила уговоре за суфинансирање ЕУ пројеката

Нови Сад , 11. децембар 2018. године 

Са 98,7 милиона динара, Покрајински секретаријат за финансије је други пут ове године подржао пројекте који се реализују на територији Војводине, а финансирају из доступних фондова Европске уније, највише из програма прекограничне сарадње.

Покрајинска секретарка Смиљка Јовановић данас је, тим поводом, уручила нових 70 уговора корисницима који су право на ова бесповратна средства остварили на конкурсу за суфинансирање ЕУ пројеката. Ради се о пројектима из области здравства, социјалних услуга, побољшања животне средине, унапређења туристичких потенцијала, науке, спорта и другим пројектима којима се доприноси локалном и регионалном развоју, као и побољшању квалитета живота становника.

„Више од половине средстава на овом, другом овогодишњем конкурсу, додељено је локалним самоуправама за 19 пројеката, где спадају и мање развијене општине којима је тешко да за своје пројекте обезбеде средства за учешће или суфинансирање. Тако су средства добиле и мање развијене општине Опово, Пландиште, Нова Црња и Бела Црква. Новина у овој години је да је за такве општине максимални износ од четири милиона динара повећан на шест милиона динара“, изјавила је Смиљка Јовановић.

Поред локалних самоуправа, навела је Смиљка Јовановић, средства за своје пројекте добиле су институције из области образовања и науке, где предњачи Универзитет у Новом Саду, невладине организације, институције из области здравства и социјалне заштите, регионалне развојне агенције, јавна предузећа и једно микро привредно друштво.

Заједно са уговорима који су уручени након првог конкурса, Покрајински секретаријат за финансије је у 2018. години, за ову намену, обезбедио близу 200 милиона динара финансијске подршке и закључио 134 уговора.

„Од 2012. године, када је било скромних 20 милиона динара за ову намену, у 2018. години дошли смо на 134 уговора и 1,68 милиона евра са којима Покрајинска влада подржава ове пројекте“, изјавила је Смиљка Јовановић и најавила да су у буџету предложеном за 2019. годину планирана средства за наставак ових активности.